Efectele singurătății asupra noastră

Oamenii sunt ființe sociale cu o nevoie intrinsecă de a fi conectați cu ceilalți. Relațiile pe care le avem sunt ca și mâncarea, avem nevoie de ele pentru a supraviețui și evolua. În lipsa relațiilor începem să ne simțim singuri. Acest sentiment de singurătate poate avea efecte negative asupra noastră, uneori chiar devastatoare.

Singurătatea este o emoție pe care o simțim cu toții la un moment dat în viață. Toți oamenii se pot simți singuri, nu doar persoanele în vârstă.

Deși astăzi trăim în cea mai conectată eră în existența oamenilor, mai bine de 46% dintre americani se simt adesea singuri. Acesta apare ca și consecință a lipsei, a izolării sau distanțării de relațiile semnificative pentru noi.

Cel puțin doi din cinci chestionați au uneori sau mereu impresia că le lipsește compania celorlalți (43%), că relațiile lor nu sunt semnificative (43%), că sunt izolați de ceilalți (43%) și / sau că nu mai sunt aproape de nimeni (39%). – Cigna U.S. Loneliness Index, 2018

În acest articol discutăm despre efectele singurătății asupra noastră. Este bine cunoscut că singurătatea ne poate afecta în mai multe planuri din viața noastră. Pe planul fizic, mental și emoțional.

Cum ne poate afecta singurătatea?

Singurătatea poate avea mai multe efecte asupra noastră, majoritatea negative. Modul în care putem utiliza sănătos această emoție este prin concentrarea pe reconectarea cu oamenii din viața noastră. Acest lucru este o nevoie biologică și psihologică umană.

Singurătatea și izolarea socială sunt considerate de către specialiști probleme pentru sănătatea publică posibil mai mari decât obezitatea. În Australia singurătatea este considerată o epidemie modernă. În trecut a fi singur însemna a fi lipsit de protecția socială, însă în prezent singurătatea este mai degrabă văzută din perspectiva emoțională și psihologică. Aceasta are consecințe în planul sănătății noastre fizice și mintale, unele mai mari decât altele.

Iată care sunt efectele singurătății asupra noastră. Majoritatea dintre efectele de mai jos sunt însoțite de linkuri relevante către studiile care validează aceste afirmații.

Ne poate face să fim mai alerți la mediul înconjurător

Deoarece specia noastră a învățat că a fi singur reprezintă un pericol, atunci când simțim asta creierul nostru activează sistemul de alarmă și autoconservare. Astfel devenim mai alerți la ce se întâmplă în mediul înconjurător, vom încerca să depistăm pericolele și eventual să ne apărăm. Însă acest lucru nu este tocmai bun în zilele noastre, mai ales dacă nu suntem cu adevărat în pericol. Astfel putem ajunge să ne apărăm de ceilalți și în consecință să ne izolăm și mai mult. Acest lucru ne menține în spirala negativității și ne poate chiar agrava starea afectivă.

Singurătatea poate duce la depresie

Singurătatea este simțită în urma închiderii în sine și a ruperii de contactele sociale. Este foarte bine cunoscut faptul că aceste comportamente pot duce la depresie dacă nu facem ceva în legătură cu ele.

Ne putem simți goi pe dinăuntru, respinși, nevruți

Dacă ne simțim singuri, putem avea și alte emoții negative pe lângă aceasta. Și cum în general emoțiile sunt acompaniate de gânduri, putem gândi că ceilalți nu ne vor, nu ne plac, ne evită, au uitat de noi, sau alte gânduri asemenea, care ne pot face să avem noi aceste reacții față de ceilalți.

Putem să ajungem să îi respingem pe ceilalți, să nu îi mai plăcem, să îi evităm. Iar aceste comportamente de evitare și separare nu fac altceva decât să îngreuneze relaționarea cu ceilalți.

Ne poate face să interpretăm mai negativ comportamentul celorlalți

Percepția noastră poate suferi de pe urma sentimentului de singurătate prin interpretarea greșită a comportamentelor celorlalți. Putem crede că ei ne vor răul, că sunt împotriva noastră și putem să îi judecăm negativ. Cu cât ne izolăm mai mult cu atât suntem mai afectați.

Ne poate face să ne dorim contactul cu ceilalți

Acest efect este unul pozitiv deoarece are scop adaptativ. De exemplu: simt o emoție negativă, am o nevoie, și atunci îmi doresc să îmi împlinesc această nevoie. Nevoia în cazul singurătății este de a ne conecta cu ceilalți. Atunci când simțim singurătate ar fi un moment foarte bun să ne evaluăm comportamentul și să vedem dacă nu cumva ne retragem din zona socială. Apoi să facem pași importanți pentru reconectarea cu oamenii din viața noastră.

Poate crește riscul de boli ale inimii

După o analiză a 23 studii efectuate pe un total de 181.000 adulți, cercetătorii au concluzionat că incidența crescută de boală coronariană este asociată cu prezența singurătății și izolării sociale. Riscul bolilor de inimă (boală coronariană și atac de cord) este cu 30% mai mare la aceste persoane.

Singurătatea a fost asociată cu inflamația și hipertensiunea

Inflamația cronică ne poate predispune la răceli sau alte boli. Un studiu arată că un grup de gene care au rol în inflamație sunt mai active la cei care se simt singuri. Aceasta a fost o reacție necesară pentru strămoșii noștri pentru a se apăra de posibile infecții. Însă pe o perioadă mai îndelungată inflamația poate scădea imunitatea și face loc altor afecțiuni.

Ne poate priva de rețeaua noastră de suport

Singurătatea ne depărtează de la sistemul social de suport. Astfel, când ne simțim singuri ne poate fi mai greu să depășim situațiile dificile cu care ne confruntăm. De asemenea, ne poate fi mai greu să luăm decizii, neavând cu cine să ne sfătuim.

Poate stimula mecanisme de coping negative

Mâncat compulsiv, consum de alcool, droguri sau tutun mai frecvent decât de obicei. Deoarece singurătatea este o emoție dureroasă, este natural să încercăm să facem cumva să ne simțim bine. Dar deseori încercăm alinarea singurătății prin surogate și nu prin ceea ce ne-ar ajuta cu adevărat. Trebuie să ne uităm la nevoia reală dincolo de acest sentiment, și anume contactul cu oamenii.

Singurătatea se compară cu obezitatea și fumatul

Singurătatea și perpetuarea ei este de 2 ori mai periculoasă decât obezitatea și la fel de periculoasă precum a fuma un pachet de țigări pe zi. Aceste statistici arată date semnificative despre consecințele singurătății în planul sănătății fizice.

Când să ceri ajutor specializat?

O resursă importantă care poate ajuta în cazul în care te simți singur este grupul de suport. Te invităm să te înscrii și să faci parte din acest grup săptămânal.

Dacă singurătatea este constantă în viața ta și starea ta afectivă se înrăutățește, recomandarea este de a merge la un psiholog.

Un psiholog te poate ajuta să identifici ce anume te face să te simți singur și ce te ține în loc, și mai ales ce poți face pentru a depăși acestă stare. Este foarte important să știi că nu ești de fapt singur și că există soluții la problemele tale.

Dacă te gândești la suicid sau ești într-o situație de criză, apelează la asociația pentru prevenția suicidului TelVerde Antisuicid 0800801200.


Resurse:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + sixteen =

Scroll to Top